گروه اجتماعی: عضو هیئتعلمی عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان گفت: موانع حضور زنان در عرصههای اجتماعی، بیشتر موانع فرهنگی و اجتماعی است تا موانع قانونی و حاکمیتی؛ در واقع باید نوعی بازنگری نسبت به نقش و وظایف زنان در خانواده و جامعه و حتی نگرش خود زنان نسبت به نقش و جایگاهشان صورت گیرد.
علی ربانی، عضو هیئتعلمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از اصفهان با بیان اینکه یکی از ویژگیهای برجسته انقلاب اسلامی، تکیه بر حضور مردم در صحنه بود، اظهار کرد: یکی از جلوههای بارز این حضور، نقش زنان در مراحل مختلف انقلاب است، چنانکه امام خمینی(ره) فرمودند«اگر نقش زنان ما در پیروزی انقلاب از مردان بیشتر نباشد، کمتر هم نیست». در واقع زنان حضور گستردهای در تظاهرات داشتند و از طرف دیگر، حمایت روحی و معنوی از مردان و فرزندان خود در جریان انقلاب به عمل میآوردند.
وی افزود: حضور و نقش زنان در جریان انقلاب بر اساس آموزههای اسلامی و در راستای عمل به رسالت الهی و انقلابی آنان صورت گرفت و این مهم نشان داد که اسلام با حضور زن در جامعه مخالف نیست و زن میتواند با حفظ معیارهای اسلامی در تحولات اجتماعی نقشآفرینی کند.
ربانی بیان کرد: قبل از انقلاب، زنان آنگونه که سنت ایرانی-اسلامی ایجاب میکند، نقش برجستهای در جامعه نداشتند و بعضا نقش آنها به انجام وظایف درون خانواده محدود میشد و حضور اجتماعیشان گسترده نبود، در واقع نمیتوانستند با حفظ ارزشهای اسلامی در جامعه حضور پیدا کنند. در آن شرایط جامعه مسیری رو به رشد و تعالی نداشت و دیدگاه اسلام در رابطه با مسائل زنان به صورت عزلتگرایانه مطرح و دیدگاهی که توسط حاکمیت تبلیغ میشد و زنان را به حضور در اجتماع دعوت میکرد، مبتنی بر کنار گذاشتن ارزشهای اسلامی بود و این نمیتوانست مورد قبول افکار عمومی باشد؛ بنابراین زنان محدودیتهای زیادی برای حضور در عرصههای اجتماعی داشتند.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب، از حضور زنان در جامعه استقبال شد، ولی با توجه به شرایط مزمنی که از قبل وجود داشت، هنوز حضور زنان بیشتر با موانع متعدد فرهنگی و اجتماعی مواجه است تا موانع حکومتی که با توجه به الگوی آرمانی انقلاب اسلامی، باید در جهت رفع این موانع تلاش کرد تا شاهد حضور مؤثر زنان در جامعه باشیم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بعد از انقلاب، زنان در تلاش برای مطالبه حقوق اساسی خود بودهاند، گفت: اگر چه انتظارات برای دستیابی به این حقوق، بعد از انقلاب افزایش یافته است، اما زنان با توجه به آرمانهای انقلاب اسلامی احساس میکنند تا تحقق کامل مطالبات خود فاصله زیادی دارند؛ اما مهم این است که ما در این مسیر بسیار پیش رفته و گامهای قابل توجهی برداشتهایم و باید امیدوارانه برای رفع سایر موانع و مشکلات موجود تلاش کنیم.
وی خاطر نشان کرد: موانع حضور زنان در عرصههای اجتماعی، بیشتر موانع فرهنگی و اجتماعی است تا موانع قانونی و حاکمیتی؛ در واقع باید نوعی بازنگری نسبت به نقش و وظایف زنان در خانواده و جامعه و حتی نگرش خود زنان نسبت به نقش و جایگاهشان صورت گیرد.
ربانی اظهار کرد: نظام سلطه تلاش میکند با توجه به رفتارهای نادرست و ناورایی که بعضا نسبت به زنان در جامعه ایران صورت میگیرد، به معارضه با اسلام و انقلاب بپردازد؛ بنابراین میتوان گفت که مسئله زنان موضوعی راهبردی بوده و پرداختن به آن حائز اهمیت است و یکی از چالشهایی که در برابر انقلاب اسلامی قرار دارد، حرکتهایی است که تلاش میکند زنان جامعه را در معرض محرومیت و رفتارهای نادرست نشان دهد؛ لذا باید جنبههای مخربی را که باعث زمینگیر شدن ما در این چالش میشود، شناسایی و با اولویت قرار دادن آنها، حرکت زنان را به مسیر صحیح هدایت کرد.